Vissza

Ez a 9 tip segít a nyúl tenyésztésben

Hozááadott: 4.2.2019 20:25.45 Megtekintések száma: 1677

04 Február 2019

A nyulak tenyésztése ismét terjed a falvakban. Mint sokan tudják, a nyúlhús a legkülönfélébb húsfajták közé tartozik, ízletes és könnyen emészthető. A végleges súlyat má négy hónap alat eléri. Ha azonban úgy dönt, hogy a nyulakat megtartja, akkor meg kell adnia a megfelelő feltételeket. Elhanyagolásuk különböző problémákhoz vezethet, viszamaradást a fejlődésben vagy akár pusztulást is. Tehát nézzük meg, mit nem kéne feltétlenül elfelejtenie arról, hogy mit kell tennie a tenyésztésben.

Ez a 9 tip segít a nyúl tenyésztésben

1. Válassza ki a megfelelő fajtát

A különböző fajták eltérő követelményeket támasztanak a tenyésztés körülményeivel. Ideális, ha tapasztalt tenyésztőkkel találkozunk. A legmegfelelőbb tenyésztők közepes és kis fajták. A konyű tenyésztés és a magas termékenység jellemzi.

Ezek a fajok például a bécsi, a francia ezüst vagy a nitran nyúl, a szlovák szürke hajú rex vagy a chinchillák. Ideális egy fajta tenyésztésének megkezdése az elején. Csak később válthat igényesebb fajtákra, vagy egyszerre több fajtát tenyészthett.

2. Ne becsülje alá a nyulak házát

A nyulak tenyésztésére a legmegfelelőbb a külső nyúlházak, amelyek egy vagy több emeleten lehetnek. Ezeket a nyúl házakat ketrecből vagy fábol lehet elkésziteni. Lehetőség van a szabadon történő tenyésztés lehetőségére is. Mindenesetre mindenképpen tartsa tisztán.

Az is fontos, hogy az állatok megfelelő szellőztetésben részesüljenek, ugyanakkor védve legyenek a huzattól, esőtől, hótól, széltől vagy közvetlen naptól. Nyulak esetében különösen veszélyes a nedves hő, amely sok nagyon fertőző betegséget okozhat és terjeszthet.

Ez a 9 tip segít a nyúl tenyésztésben

3. Vegye figyelembe a nyulak megfelelő kombinációit a ketrecekben

Az egyes ketreceket méreteit a fajták méretéhez és a nyulak számához kell igazítani. Mindenesetre tartsa be azt az elvet, hogy a ketrecben inkáb kevesebb, mint túl sok nyúl legyen. Ügyeljen arra, hogy a tenyészszemélyek egyéni lakhatását szabályozzák. A fiatalokat vagy a nyulakat egyaránt együtt tudjuk tenyészteni. Még itt is, a férfiakat és a nőstényeket el kell különíteni.

4. A nyúl soha nem éhezhet

A nyúl éjszaka a legaktívabb, így este töltse ki a tálat. Mivel a nyúl növényevő, a legmegfelelőbb étel a széna, de az árpa vagy a zab is megfelelő. Száraz kenyérrel és kiflivel is étkezhet, de vigyázzon a veszélyes penészre.

Nyúlfajták esetében is alkalmasak a teljes takarmánykeverékek, a sárgarépa, a karalábé, az alma és más zöld takarmány. Nyulakot nyugotan megkinálhasa gyümölcsfák ágaival, fűzfa ágall vagy Rakytov - biztosan izleni fog neki. Ne felejtsük el, hogy ha a nyúlnak nincs mitt rágcsalnia, akkor a szennyezett szénat rágcsája.

5. A takarmány az adagolókhoz tartozik

Ne tegye a nyúleledelt a földre. Bár a nyulak tiszta állatok, és általában az egyik sarogba végzik ell a szügségletüket, a takarmány szennyeződésének valószínűsége a padlón nagyon magas. Ezért mindig tárolja a széna és a zöld táplálékot a szénatartóba vagy az adagolókban és a gabonában az erre a célra kialakított tartályokban. Az elvetett széna alomként használható.

Ez a 9 tip segít a nyúl tenyésztésben

6. A víz az etetés része

Ne becsüljük alá a víz fontosságát a nyulak tenyésztésében. Általában a fiatalabb nyulaknál magasabb a vízfogyasztás, mint az idősebbeknél. A magas, de nagyon alacsony hőmérsékletnél is különösen fontos a víz. A szomjas nyulak nagyobb mértékben érzékenyek az emésztési problémákra és a mérgező anyagok felhalmozódására a szervezetben, ami súlyos egészségügyi problémákat okoz.

A vízhiány még az egyik oka lehet annak, hogy a szoptató nőstény enyhítik az utódaikat. Vizet tárolya vagy kerámia tálba vagy iatóba. Nagyon praktikus a golyós itató üveg használata.

7. Védje a nyulakat olytásal

A nyúlfajtákban a leggyakoribb betegség terjedése a mor és a myxomatosis. Mor nyulak különösen tavasszal és ősszel fordulnak elő, nagyon fertőző vérzéses vírusos betegségekhez tartoznak, és rövid idő alatt képes megölni az egész fajtát is. A myxomatosis szúró rovarokat közvetít, és a tengerhez hasonlóan a nyúl legtöbbje elnyeri ezt a betegséget. Ezeknek a betegségeknek a kezelése nem lehetséges, de rendszeres olytásal elkerülhető.

8. Az anti-coccids megmentheti a fiatal nyulakat

Az intracelluláris protozoa-paraziták okozta kokcidiózis szintén jelentős veszteségeket okozhat a gazdaságokban. Ezért ajánlott a megelőzés kokcidialis szerek és probiotikumok formájában, különösen alkalmasak a nősteny számára a szülés során és után, valamint az utódok számára a választás időpontjában. Ideális megoldás a takarmányba adagolni vagy a nyulak ivóvizebe keverni.

9. Rendszeresen ellenőrizze a nyulakat

A nyúl gazdálkodása különösen igényes, mivel ezeket az állatokat egy bizonyos területen tartják. Ez megnöveli a természeti szükségletek kielégítését. Ugyanakkor elkerülheti a sok kellemetlenséget az egészségügyi állapotuk rendszeres ellenőrzésével.

Hiszünk abban, hogy ha következetesen követi tanácsunkat, élvezni fogja az egészséges és elégedett állatokat.

Telefonos Kapcsolat

Telefonos kapcsolat:

Brigita Debreceni
tel.sz.: +421 918 856 634

  • Rendelések kezelése
  • E-shop rendelések
  • Panaszok
  • Kiskereskedelem
  • Nagykereskedelem
  • E-shop rendelések

Nyitvatartás:
7:30 - 16:00 hétfő - péntek
8:00 - 12:00 szombat
vasárnap - zárva

Vásarlás

Ön megbízhatóan és biztonságosan vásárol nálunk. Természetesen az árutovábbítás és visszaszállítás garanciát nyújt a szállítás átvételét követő 14 napon belül.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés