Vissza

Engedje el a juhokat a kertbe. Értékes tanácsok a kezdő juhtenyésztőknek.

Hozááadott: 24.9.2019 22:24.47 Megtekintések száma: 6858

24 Szeptember 2019

A juh-tenyésztés Szlovákiában hosszú hagyományokkal rendelkezik. Bár sajnos a juhászat manapság csökken, az egyre több ember kezd a juhok tenyésztését a kertben. A juh kiváló élő fűnyíró. Néhányan még háziállatnak is tartják őket, és örömükre bánnak velük. Az első vagy a második változat kipróbálása érdekében először olvassa el a kerti juhok gondozására vonatkozó utasításokat.

Engedje el a juhokat a kertbe. Értékes tanácsok a kezdő juhtenyésztőknek.

A kertben tenyésztni érdemes

A háziasított juhok kérődzők, vagyis három gyomorral ,és egy gyomorral (hímek) vannak. Ez a kérődzők bonyolult emésztőrendszere tökéletesen alkalmazkodni a növényi ételek emésztéséhez. A juh egész évben legel, amikor elég fű van. Sőt, ellentétben a tehénnel, a füvet le tudja gyökerezni, azaz nagyon alacsonyra. Ez különösen akkor hasznos, ha kora tavasszal és ősszel, amikor a fű alacsonyabb, mint nyáron.

A kertben tenyésztni érdemes

Ennek oka az étkezési mód különféle módja: a tehén hosszú füvet csomagol miközben legelteti a száját, és kitépte. A juhok a felső és alsó ajkakkal fogják el a füvet, majd levágják. A füves juhok legeltetése hasznos ha a kertben sok füve vann, akkor a fűkazelést kivághatja a kerti munkák listájából. Télen azonban a juhok takarmányozóit szénsavas anyaggal kell feltölteni. Az elválasztott bárányok számára ismét bebizonyosodott, hogy egy cumit vagy vödör-etetőt tartalmazó műanyag palack táplálja.

A juhoknak vízre és sóra is szükségük van

A juhokat mindig elegendő tiszta vízzel és kiegészítő ásványi takarmánnyal kell ellátni. Például a mikrokristályok jók és pozitív hatással vannak az állategészségügy és a reproduktív teljesítmény javítására és fenntartására. Ezenkívül elősegíti a termelékenység növelését és javítja a takarmányfelvételt és felhasználást. Mindig helyezzen ásványi nyalogatást a tető alá, ne hagyja lazán a fűben, ahol megnedvesedhetnek. Rendszeresen ellenőrizze a juhok vizét. Különösen a forró nyári hónapokban nagy a valószínűsége, hogy sokkal többet fogyaszt, mint hidegebb vagy esős napon.

A juhoknak vízre és sóra is szükségük van

Javasoljuk a juhok vályújának vagy automatikus ivóinak használatát, hogy az állatok ne szenvedjenek a szomjúságtól. Almát, sárgarépát, répet, szárított kenyeret vagy tekercset kínálhat számukra. Óvalya elsősorban a termesztett zöldségektől, gyümölcsöktől vagy virágoktól. A juh szívesen elindul ribizli bokrokhoz, burgonya tetejéhez vagy lehullott gyümölcsökhöz. A fiatal gyümölcsfák, különösen a héjuk, szintén áldozatul válhatnak. Tehát ne habozzon, és mielőtt a juhokat a kertbe engednék, óvatosan védje meg őket hálóval.

Készítsen nekik menedéket ahol a juhok elrejthőzhetnek

A juhokat egész szezonban szabadban lehet tartani. Szüksége van egy legalább két oldalról védett faházra, amelyet rossz időjárás esetén is képesek lesznek használni. Még akkor sem kell aggódnia miatta, ha túl meleg vagy hideg vann. A gyapjú megbízhatóan védi a juhokat a fel és le hőmérsékleti ingadozásoktól.

Télen biztosítsa a juhokat. A juhszár magasságának legalább 2,5 m-nek kell lennie. A padlót nem kell lerakodnia, hanem keményen csomagolt agyagra is alkalmas, amelynek szalmáját egy táblára fogja tenni.

Szabályozott legelők legeltetése

Fokozatosan legeltethetjük a legelőt vagy a kertet is. Ez a módszer bebizonyította magát különösen a zöld biomassza jövőbeli hozama, illetve a jobb műtrágyázott legelő tekintetében. kertek akár 150% -ig. Ez a növényfajok számának növekedését is eredményezi. Ebben a legeltetési folyamatban a füves terület egy részét juhokkal kerítjük.

Hagyja a juhokat egy vagy több napig legelni. Ezután a kosarat egy láthatatlan hely mellett mozgatjuk. Kiszámoljuk a területet úgy, hogy juhonként 2-3 m2 legyen. A kerítést egy helyen nem hagyjuk el, legfeljebb 2 napig, max 4 napig. A birkák ismét 5 vagy 6 hétig szabadulnak fel a területre. Addig a legelőt regenerálni kell.

A háziasított juhtenyésztést szintén jogszabály szabályozza

A háziasított juhtenyésztést szintén jogszabály szabályozza

A fajta nyilvántartásba vételi kötelezettsége minden juh- és kecsketartónál (a tartott állatok számától függetlenül) a tevékenység megkezdése előtt merül fel. A juhtenyésztést a Szlovák Köztársaság tenyésztési szolgálatainak regionális központjai által biztosított "Tenyésztés regisztráció" űrlapon regisztrálhatja.

A kitöltött nyomtatványt ezt követően az illetékes regionális állat-egészségügyi hivatalnak (RVPS) jóvá kell hagynia. A juhok gondozásával kapcsolatos további információkért kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Szlovákiai Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségével. Ha azt tervezi, hogy folytatja a juhok tenyésztését, akkor ezek közé is válhat.

A kertben történő juhtenyésztés előnyei és hátrányai

Előnyök:
• Önnek nem kell a füvet kaszálnia.
• A zümmögő kaszákkal ellentétben a juhok csendben legelik a füvön.
• Nem kell gyűjtenie a fertőzött gyümölcsöt.
• A juh a minőségi műtrágyával trágyázza a kertet.
• Enyhe jellegűek, és kedvtelésből tartott állatokká válhatnak.
• A legelő juhok kilátása enyhíti a stresszt és megnyugtató benyomást kelt.

Hátrányai:

• Az üdvözítő juh- és gyümölcsbokrok, gyümölcsök vagy zöldségek nem megfelelő kerítésével.
• A gyepet bizonyos esetekben fekáliák borítják.
• A birkáknak vágniuk kell a gyapjút, kezelni kell a patákokat, a férgeket stb.
• Tél folyamán biztosítani kell számukra védett juhmagasságot és elegendő növényi élelmet.

Telefonos Kapcsolat

Telefonos kapcsolat:

Brigita Debreceni
tel.sz.: +421 918 856 634

  • Rendelések kezelése
  • E-shop rendelések
  • Panaszok
  • Kiskereskedelem
  • Nagykereskedelem
  • E-shop rendelések

Nyitvatartás:
7:30 - 16:00 hétfő - péntek
8:00 - 12:00 szombat
vasárnap - zárva

Vásarlás

Ön megbízhatóan és biztonságosan vásárol nálunk. Természetesen az árutovábbítás és visszaszállítás garanciát nyújt a szállítás átvételét követő 14 napon belül.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés