Vissza

Hogyan kezdjük el a tyúk tenyésztését

Hozááadott: 4.2.2019 22:00.23 Megtekintések száma: 3993

04 Február 2019

Éll egy kerti házban, és gondolkodni kezd a baromfi tenyésztéséről tojásokra? A tervek csábítónak tűnhetnek, de ha nem tudgya, hogyan kell csinálni, fel kell készülnie a tyúk házi tenyésztésére. Először tudjuk, hogy szüksége van rá. Elmagyarázuk önnek mire kell odafigyelnie hogy a valóság ne lepje meg.

Hogyan kezdjük el a tyúk tenyésztését

Házi baromfi

Első lépes: kikel választani a megfelelő fajtát. Biztosan hallottál egy leghornról, oravkáról, plymutről vagy minorrol. A tojós fajták csaknem egész évben tojják a tojásokat, az alacsonyabb tojástojás csak a hűvösebb hónapok és a tollvátásna lehet észrevenni. A jó tojótyúkok általában könnyű és mérsékelt fajták. E fajok esetében a hazai körülmények között évente mintegy 80–220 tojást gyűjtenek. Ezen túlmenően, ezek a csirkék, nagyon gondosan, nagyon hatékonyak a szolgáltatott takarmányok javításában.

A legismertebb és legkedveltebb tyúkfajták a következők:

Hibrid - ellenáló tyúkfajta kimondotan tojásra nemesítve. Nem alkalmasak szaporítasra, szinte napi renden tojja a toj§st. Különösen előnyösek az Isabrown vagy a domináns fajták. A hibrid évente közel 300 tojást hordoz, leggyakrabban barna héjjal.

Plymouth - kemény, csendes tyúk, kiváló teljesítményt nyújtva. Nagyon húsosak és kiváló tojótyúkok közé tartoznak. Ezek a tyúkok 180-220 tojást tojnak, még télen is.

Leghornka - a hófehér leghorn szépséges. Az év során akár 250 tojást is képesek kitojni, és tojéshelya mindig tiszta fehér. A hibridekkel ellentétben a leghorn félénk, így nem számíthat arra, hogy örülni fog neked, amikor eteted őket

Sussex - csendes, szelíd tyúkok, amelyek kétszer előnyösek. Nem csak 250 tojást tudnak kitojni krémm barna hejjall, hanem a húsk csemegének vann tekintve.

Hogy néz ki egy tyúkház

Mielőtt hazahozná a tyúkokat, készítsen egy tyúkházat és egy kifutót. A tyúkház abszolút szükséges a tyúk tenyésztéséhez. Menedéket biztosít a tyúkoknak a rossz időjárástól, de olyan ragadozóktól is, akik szeretik a csirkét. Tyúkház nagyságét szerint válasza ki menyi csirkét szeretne tenyészteni.

Hogyan kezdjük el a tyúk tenyésztését

A legelőnyösebbek a könnyű tyúkházak, amelyek megnyithatók, így könnyebben tisztíthatók. A tyúkháznak megfelelő szellőzést kell biztosítania, és helyet kell biztosítani a fészkelő fészkeknek, ahonal a tojásokat kényelmesen el lehet távolítani. Télen a tyúkoknak menedéket kell biztosítaniuk a hideg és a huzat elöl.

Mivel táplályuk a tyúkokat

Ha szeretne a tyúkokat előnyben részesíteni, akkor jól kell etetnie őket, lehetőleg naponta kétszer. Ilyen például a könnyű tojótyúkok napi fogyasztása körülbelül 120 g száraz takarmány-keverék, amely mind a makro, mind a mikrotápanyagok megfelelő arányával rendelkezik. A tyúkok leggyakoribb takarmányai a gabona, különösen a búza. Árpa vagy hámozott zab is használható. De a kukoricával, inkább óvatossan. A (zeaxantint és a xantofilleket) tartalmazó festékek szépen sárgicsák a tojássárgáját, de az ilyen takarmány túlzott mennyisége zsírosodást okozhat a tyúknál.

Számos tenyésztő olyan összetett takarmányokra támaszkodik, amelyek a tápanyagok, különösen a vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott arányát tartalmazzák. A táplálékot zöld táplálékall is bővitheti, kiengedi a tyókot a legelőre, vagy pitypangok szeletel neki, de nyugotan adhat nekik lóheret, fiatal csalánt, almát és céklát.

"Táp szinezése" lehet a konyhából maradt maradványokall. Legyen azonban óvatos, hogy ne etessen penészes vagy elrontott ételeket. A csirke nem hulladékkosár, és az ilyen hulladék károsíthatja az emésztést. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy minden, amit a tyúkok fogyasztanak, befolyásolja a termelt tojások minőségét.

Hogyan kezdjük el a tyúk tenyésztését

Ne felejtsük el a baromfi etetőket és a itatókat

Azok az idők, amikor a tyúkok takarmányat szétszórták az udvaron, már régen ell telt . Nem szeretnénk vonzani a galambokat a különböző betegségek és paraziták átvitelének veszélye miatt, tyókok eledelét belerakjuk egy tálba vagy egy adagolóba. Az élelmiszer pazarlásara kiváló megoldása az automatikus adagolók. Pontosan adagolya a táplálekot a  baromfinak, és megakadályozza, hogy szennyeződjön. Hasonlóképpen, működnek a automatikus viz adagolók. Előnyük abban rejlik, hogy friss vizet fognak nyújtani hosszabb ideig, még akkor is, ha maga nincs othol.

Vitaminok baromfi számara

Tudgya, hogyan lehet egészséges és nyereséges tenyésztést végezni? Annak érdekében, hogy a tyúkoknak biztosítnak mindent, amire szükséguk van. Néha azonban, még a baromfi legjobb ellátásával is, nem lesz képes kielégíteni az összes táplálkozási követelményt. A kockázatok magukban foglalják a maximális tojástermelés időtartamát, valamint a téli időszakot vagy a tenyésztésre kiterjedő betegséget. Ezután ajánlott további vitaminok - ásványi keverékek és szerves savak hozzáadása. A baromfinál vitaminok növelik az állatok étvágyát, javítják a takarmány átalakulását, fokozzák az immunitást, és hozzájárulnak a szilárd csontszerkezethez és a tojáshéjhoz.

Egészséges tyúk = boldog tulajdonos

A tyók tenyésztésere jobb előre felkészülni. Az általunk említett dolgok az otthoni tenyésztés alapját képezik. Idővel megtudhatja, hogy mit is javíthat. Úgy véljük azonban, hogy ha érdekli a baromfi, akkor számos előnyhöz juthat.

Hogyan kezdjük el a tyúk tenyésztését

Telefonos Kapcsolat

Telefonos kapcsolat:

Brigita Debreceni
tel.sz.: +421 918 856 634

  • Rendelések kezelése
  • E-shop rendelések
  • Panaszok
  • Kiskereskedelem
  • Nagykereskedelem
  • E-shop rendelések

Nyitvatartás:
7:30 - 16:00 hétfő - péntek
8:00 - 12:00 szombat
vasárnap - zárva

Vásarlás

Ön megbízhatóan és biztonságosan vásárol nálunk. Természetesen az árutovábbítás és visszaszállítás garanciát nyújt a szállítás átvételét követő 14 napon belül.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés