Vissza

Tudja, hogyan kell a nyulakat megfelelően táplálni?

Hozááadott: 6.2.2019 17:48.04 Megtekintések száma: 771

06 Február 2019

A nyulak összes táplálkozási szükségletének betartása természetesen nem könnyű. Számos új tenyésztő már elbukot néhány nem megfelelő takarmányfajtánál. Ne tegye meg ugyanazt a hibát, és ne kísérletezzen. Az összes összetevőt tartalmazó ízletes és biztonságos étel segít a fiatalok gyors és zökkenőmentes növekedésében. A egéseges nyulaknál gyakori a kolykezés, a mai cikkben elmagyarázzuk, hogyan kell a nyulakat megfelelő táplálékkal táplálni, ami az általa megfelelő táplálékot szolgálja, és előnyben részesíti az ív elkerülését. Kezdetben mondjunk valamit a nyulak emésztőrendszerének sajátosságairól és arról, hogy ez hogyan befolyásolja a takarmány kiválasztását és hasznosítását.

Tudja, hogyan kell a nyulakat megfelelően táplálni?

Nyúl emésztése

A nyulak növényevőek, ami azt jelenti, hogy a természetben uralkodó élelmiszer-összetevőjük főként fű, különböző típusú gyógynövények és zöldségek a legjobb táplálék nekik. Ehez az emésztőrendszeruk is igazodik. A folyamatosan növekvő fogakat, ezért a rágás során folyamatosan koptatniuk kell. Továb nagyon hosszú vékonybél, ahol a rendelkezésre álló tápanyagok felszívódása jelen van, de kevés a rostban.

Ezután az élelmiszer a vastagbélbe megy, ahol a rostok rövidebb részecskéi a vakbélbe kerülnek. A vakbél olyan, mint egy fermentációs kamra, ahol számos szimbiotikus baktérium található. Lebontják a növényi cellulózot, és sokszorosítják. A hosszabb részecskék és az oldhatatlan rostok   egyenesen a vastagbélbe mennek.

Annak érdekében, hogy a nyúl emésztése működjön, szükség van a megfelelő szubsztrátumra, azaz a takarmányra. A nyúlbélnek nagyon vékony izomrétege van, és a béltartalmat elsősorban a további táplálák nyomja előre. A nyúlnak ezért szinte állandóan kell enni - különösen egy nagy mennyiségű emészthetetlen rostot tartalmazó takarmányt. Ahoz hogy a nyulak folyamatosan tugyanak táplálkozni nagy segitség a önetető.

Széna a alap

Tudja, hogyan kell a nyulakat megfelelően táplálni?

A nyúl táplálékának legfeljebb 70% -át széna képezi. A nyúlnak mindig rendelkezésre kell állnia, mert fő összetevője a rost. Támogatja a bél perisztaltikát, és fenntartja a bélben a mikrobiális település egyensúlyát. A széna különböző típusú fűből, gyógynövényekből és virágokból áll. A legértékesebb a hegyi és a réti széna. Fontos, hogy a széna ne tartalmazzon mérgező növényeket, hogy ne legyen poros, nedves, párás vagy penészes. Még a széna kvalitatív összetétele is eltérő lehet. Az egyes füvek és fűszernövények tartalmától, a szárítás módjától és időtartamától, valamint a tárolás módjától függ.

Zöld takarmány

A zöld takarmány a legjobb táplálék a nyulak számára a tenyészidőszak alatt. Kiváló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik, és a növényzet vizet 80% -áig tartalmazza. Ez segíteni fogja a nyúlnak az ivási rendszer javítását a nyár folyamán. Milyen zöld táplálékot használ? A leggyakoribbak a szántóföldi vagy a füves réteti novények, a lóhere, és a takarmány-zöldség. Ezek például a fehérrépa, a káposzta vagy a karalábé. Ne feledje, hogy a zöld takarmányt megfelelő adagolókba kell helyezni, legjobbak fa vagy fém adagolók.

Tudja, hogyan kell a nyulakat megfelelően táplálni?

Nyulaknak szintén adhasa a zöldság zölgyét, mint a sárgarépa, retek vagy petrezselyem. Mindenesetre ne táplálja a nyulakall zöld táplálékot kémiailag kezelt helyekről, vagy ne szegyen zöldet forgalmas utak közelében. Kerülje a kóbor kutyák és macskák jelenlétében való növényeket. Az ilyen területekről származó zöld táplálék szennyeződhet a kiürítéssel. Ezek közé tartozhatnak a súlyos betegségek, nyúlra érzékeny baktériumok. Ha zöld táplálékra megy át a szárazrú, ne felejtsük el, hogy az átmenetnek fokozatosnak kell lennie, és körülbelül két hétig kell tartania. Ebben az időszakban a nyulaknál mindig kell lennie szénának.

Magvas eledel

A takarmány fontos összetevője, de nem kell túlzásba vinni. A nyulak általában a különböző típusú magokat részesítik előnyben, de fogyasztásukat elsősorban az idősebb nyulakná kell korlátozni. A magvas takarmány túlzott mennyisége emésztési problémákat okoz, és felelős az egyének zsírrétegéért. Különösen zab és árpa ajánlott a rendszermagból. A búza nem megfelelő, mert alacsonyabb rosttartalommal rendelkezik. A kukoricát nem ajánljuk a keményítő és a természetes színezékek nagy mennyisége miatt - a zeaxantin és a xantofillek, amelyek felelősek a nyúlzsír nem kívánt sárgulásáért.

Nem hagyományos táplálás

Nyulak nagyon kedvelik a friss nyárfa, fűzfa vagy gyümolcsfa ágakat. A nyulak örömmel élvezik, és az folyamatos novekvő fogukat csiszolyák rajtuk. Ismeri  a topinamburokot? A föld alatt termesmnekt es a nyulaknak egy kiváló finomság. Emellett a topinamburok B1, B2, H, C és D vitaminokat, inulint és pektint (vasat), kalciumot, foszfort és cinket tartalmaz.

Tudja, hogyan kell a nyulakat megfelelően táplálni?

Vitamin-kiegészítők

Még a takarmányok leggondosabb kiválasztása mellett sem lehetünk biztosak abban, hogy a öszes vitamint megkapják a nyulak amire szükségük vann. Ideális kiegészíteni a takarmányt vitaminokal. Biztosítják a tápanyagok optimális szintjét a növekedés és fejlődés minden fázisában. Például a kiegészítő ásványi-vitamin-takarmány MIKROS Nyulak hizlalására és tenyésztésére alkalmasak.

Mit kell elkerülni

Vannak takarmányszabályok amelyek alfa és omega  aegészséges nyúl tartására.

Tudja, hogyan kell a nyulakat megfelelően táplálni?

Telefonos Kapcsolat

Telefonos kapcsolat:

Brigita Debreceni
tel.sz.: +421 918 856 634

  • Rendelések kezelése
  • E-shop rendelések
  • Panaszok
  • Kiskereskedelem
  • Nagykereskedelem
  • E-shop rendelések

Nyitvatartás:
7:30 - 16:00 hétfő - péntek
8:00 - 12:00 szombat
vasárnap - zárva

Vásarlás

Ön megbízhatóan és biztonságosan vásárol nálunk. Természetesen az árutovábbítás és visszaszállítás garanciát nyújt a szállítás átvételét követő 14 napon belül.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés