Tudjuk, hogyan kell etetni a galambokat. Tanulja meg ön is
Hozááadott: 25.9.2019 15:09.14 Megtekintések száma: 15571
25 Szeptember 2019
A galambok etetése nagy hatással van egészségükre, betegség-ellenállásukra, teljesítményükre, és utoljára, de nem utolsósorban megjelenésükre. Ez azt jelenti, hogy ez nem csak a hizlalás, hanem a kiállítási vagy a postai galambok szempontjából is fontos. A galambok megfelelő tenyésztésének alapja a táplálék optimális összetétele. Beszéljünk többet a galambok egyedi táplálékáról.
Hogyan működik az emésztés a galamboknál?
A galambok speciális étrendjének megértése érdekében el kell ismerni legalább a madár emésztőrendszerének anatómiáját és élettanát. A táplálékfelvétel a csőrön keresztül kezdődik, a szájüregben a galamb érezte az étel ízét a nyelv tetején lévő dudorokon keresztül. A nyelv hátsó részét a gége zárja le, amelyen keresztül az élelmiszer belép egy rugalmas tasakba, amelybe belső mirigyek vannak bevonva, azaz az ökör. Itt a szilárd étel keveredik vízzel és megduzzad. Az izmos gyomorra való áttérés után apró kövekkel - az úgynevezett mechanikus emésztéssel - aprítják zabkává.
A mirigy-gyomorban a gyomornedv enzimei kémiai emésztéssel bírnak, és az emésztés a vékonybélbe halad előre. Itt kezdik el fogyasztani az így elkészített ételt. A tápanyagok átjutnak a bél falában lévő hajszálerekön a vérbe, és a véráramon keresztül elérik a test különböző részeit. A fennmaradó, ki nem fogyasztott étel a vastagbélben jut be a kloakába, és mint a kiürülések elhagyja a testet. A galambok esetében az a sajátosság, hogy nincs hólyag. Így az epe közvetlenül a májból átjut a bélbe.
Keverje össze a galambok ételeit
A galamb ételek közvetlenül az üzletekben előrekeverve is kaphatók, amelyek nagy része galamb takarmány. Kevés ismerettel és a szükséges ismeretekkel önmagában is megeheti. Ha a galamb ételt maga készíti el, az alapelvnek a lehető legváltozatosabbnak kell lennie. Természetesen szem előtt kell tartania, hogy a galambok a szükséges mennyiségű fehérjét, zsírt, cukrot, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosítsák. Ezért a galambok takarmánykeverékei a legmegfelelőbbek, amelyek a következőket tartalmazzák:
• 75% gabonafélék (árpa, búza, zab, kukorica, köles)
• 30% hüvelyesek (bab, borsó, bukó, csillagfürt, lencse)
• 5% olajos mag (olajrepce, napraforgó, szezámmag, lenmag)
Ne felejtsd el galambot lédús takarmányokkal etetni
A galambok lédús ételeit a madárházakban és télen reprezentálhatják sárgarépa, főtt burgonya, brokkoli, spenót, cikória, pitypang, vízitorma vagy saláta. Zárt galambok esetében, amelyek nem rendelkeznek a szabad keresztelés lehetőségével, darabokra vágott és vízben áztatott szárított gyümölcsöket is lehet szolgálni. Tálalhatja őket például almával, körtével vagy mazsolával.
Kínálni lehet nekik még száraz zúzott vagy savanyú tejbet vagy vízben áztatott kenyeret. Nem szabad azonban penészesnek lennie. A galambok etetésének gyakoriságát naponta háromszor kell végrehajtani. Ezért praktikusabb és előnyösebb egy adagolót használni olyan tartállyal, amelyhez a galambok egész nap hozzáférhetnek.
Válasszon ásványi anyagokat és vitaminokat a galamboknak az évszaknak megfelelően
Az ásványi anyagok, a vitaminok és az esszenciális aminosavak az étkezés jelentős részét képezik. Nemcsak a tartalom, hanem az egyes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok aránya is fontos a szervezet megfelelő működéséhez. A rágás, a nevelés, a postai galambok fokozott fizikai teljesítménye vagy a rosszabb időjárási körülmények között ajánlott a galamb-takarmányok gazdagítása galamb-specifikus vitaminokat tartalmazó készítmények beépítésével.
Például az A, E és D vitamin komplexét a Kombisol AD3 folyékony készítményben használják például a kölykök életképességének növelésére reprodukció során, stressz alatt, szállításkor, csökkent takarmány-bevitel, hirtelen lerakódás esetén.
Probiotikumoknak és adalékanyagoknak jelen kell lenniük a galambok etetésekor
Galambok probiotikumokkal történő etetésére van szükség, főleg a tolvesztés idején vagy az antibiotikumos kezelés után. Ezek olyan takarmányok vagy készítmények, amelyek hasznos baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a galamboknak javítani a takarmány emésztését vagy átalakulását, és növelik immunitásukat a fertőző betegségekkel szemben. Ide tartoznak különösen:
• Sörélesztő - ugyanakkor magas fehérje- és vitamintartalommal, különösen a B csoportba tartozó vitaminokkal rendelkeznek.
• Fehér joghurt élő kultúrákkal vagy az acidofil tej hiánya - növeli a súlygyarapodást, enyhíti a hasmenést, elősegíti a hemoglobintermelést, megakadályozza a nemkívánatos mikroflóra (és a kokcidia) túlnövekedését.
• Kefir - bioaktív peptidekkel serkenti az immunrendszert, támogatja a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben.
A galambok etetésének másik fontos eleme a szemcsék adagolása. A szemcsék segítenek a galamboknak az ételek mechanikus emésztéssel az izom gyomorában, ahol az étel kemény részecskékkel való összekeverése összeomláshoz és aprításhoz vezet. Ezért a galambok megfelelő táplálásának és emésztésének szerves része.
A galambnak fontos a állandó hozzáférés a vízhez
A víz mindenféle takarmány szerves része. Egy galamb átlagosan naponta 20-50 ml vizet iszik, télen a bevitel kb. 15 ml-re csökken. A galambok iszák vizet azáltal, hogy az egész csőrét belemerítik a tálba, és a folyadékot a szívómechanizmuson keresztül szívják.
Ez a sajátosság megkülönbözteti őket a többi madár- és baromfifajtól, és ugyanakkor szükségessé teszi a vízszintek elég magas szintű fenntartását. A galamb-ivók kifejezetten erre a célra vannak kialakítva. A galamboknak napi 24 órán keresztül vizet kell biztosítani, megfelelő mennyiségben és minőségben. Hőmérséklete nem haladhatja meg a 15 ° C-ot, és télen nem fagyhat be. Összességében a vízfelvétel a környezeti levegő hőmérsékletétől függ.