Vissza

Kezdő a nyúl tenyésztésével - mit kell tennie?

Hozááadott: 27.5.2019 22:43.19 Megtekintések száma: 3384

27 Május 2019

A nyulak kedves, szerény állatok, amelyek jó gondossággal viszonylag nagy súlynövekedést mutatnak, gyorsan tenyésztik, és húsuk a legszebb húsfajták közé tartozik. Még a nyúlfajtáknak is vannak szabályai. Megfelelő fajta keresése előtt olvassa el, mi kell a nyulaknak.

Kezdő a nyúl tenyésztésével - mit kell tennie?

A fajta helyes választása az alfa és az omega

A kezdőknek nyulak tenyésztésénel legjobb fajtája közepes és kicsi. A nagyméretű és hatalmas fajták nagyobb igényeket támasztanak a tér méretével, és más sajátosságaik vannak. A legelterjedtebb nyulak közül, amelyek könnyen termelhetők és jó termékenységgel rendelkeznek, többek között az új-zélandi fehér, a bécsi, az ezüst vagy a francia nyúl, a szlovák szürke-kék rex, vagy a kis vagy nagy csincsilla.

A fajta helyes választása az alfa és az omega

Azonban csak egyet válasszon, egyszerre több fajtát tegyészteni, nem ajánlott kezdőknek. Később, amikor megszerzi a szükséges készségeket és tapasztalatokat, gazdagíthatja a nyulak tenyésztését más fajtákkal. Mindenesetre, legyen óvatos a tenyésztés során, ami degenerálja az állatokat és csökkenti azok ellenállását.

Hogyan nézzen ki a nyúlház?

A nyulakat nyúlházban kell elhelyezni, amelyek tágasak, de védettek az időjárás és a huzat ellen. A leggyakrabban használt külső nyúl kunyhók, amelyek egy, kettő vagy legfeljebb három emelettel rendelkeznek. Az egyes szint mérete attól függ, hogy milyen fajta tenyésztett. A szabály azonban az, hogy a nyulak jobb nagyob helyet bisztositani mind kissebet. Egy házban az anya együtt lehet a fiatalokkal, a felnőttekkel vagy a húst tartott nyulakkal együtt.

Hogyan nézzen ki a nyúlház? 

Nyúltartomány

Bizonyos típusú kagylót burkolattal gazdagítanak, így a nyúl természetes módon mozoghat és a füvön legelhet. Egy ilyen típusú ház egy XL nyúl kennel is, amely felülről védelmet nyújt az esőtől. Ha a nyulakat zárt nyulházba tartja, de fűvel és napsütéssel szeretne meglepni őket, saját nyúlkifutót készíthet, vagy vásárolhat egy kész nyúl házat vagy kifutót, és szép időjárásba kiengedheti a fűrre a állatokat. Ha azonban a nyulház nem fedett, ne hagyja felügyelet nélkül a nyulakat. Különösen a fiatal nyuszik könnyedén válhatnak egy macska, kutya vagy más ragadozó áldozatává.

Érdekes tények nyulak etetéséről

A nyulak nem rágcsálók, ahogyan azt a legtöbb ember gondolya. A nyulakhoz hasonlóan a nyulak a LAGOMORPHA termékcsaládhoz tartoznak, mivel a rágcsálóktól eltérően nemcsak előre és hátra, hanem oldalra is mozgathatják az állkapcsát. Érdekes, hogy bár a fehérjetartalmú étrendük viszonylag gyenge, a nyulaknak nagy mennyiségben kell fehérje. Úgy gyorsan nőnek. Mivel a térfogati takarmány és a mag nem jó fehérjeforrás, a nyulak maguk is kiegészítik őket - a saját ürülékeiket, amelyek főként a baktériumok fehérjéből, a B-vitaminokból és a bioaktív anyagokból állnak.

Érdekes tények nyulak etetéséről

Természetesen nem szabad a nyulakat gőzölgő, penészes vagy rothadt ételekkel szolgálni. A nyúl bölcsőde ideális a szántóföldi takarmányokhoz, mint a széna és a fű. Az ivóvizeknek mindig frissnek kell lenniük, nem ajánlott a vizes tálakat a nyulakra hagyni, mert nagyon könnyen szennyezhetők a széklet. Ezért az automata ivók alkalmasabbak az ivási rendszer fenntartására.

A nyulak leggyakoribb betegsége

Még a legjobb gondossággal is, a nyulak megbetegedhetnek vagy akár meg is halhatnak a betegségből. Ezért fontos az oltás megelőzése és a szervezet rezisztenciájának növelése ásványi és vitamin készítmények beadásával. A nyulak leggyakoribb betegségei a következők:

  • Nyúlpestis - vírusos megbetegedés, szinte 100% -os mortalitással. Ez elsősorban tavasszal és ősszel történik. Gyakran szinte tünetmentes, a nyulak tünet nélkül halnak meg 24 órán belül. A pestis néhány napon belül elpusztíthatja az egész gazdaságot. Az egyetlen megoldás az oltás.
  • Kokcidiózis - Az Eimeria nemzetség protozoa által okozott parazita betegség leggyakrabban a fiatalokat érinti. Ez vizes hasmenésben, gyomorban, görcsökben és gyakran halálban nyilvánul meg. Ajánlatos a tenyésztési higiénia növelése, a kokcidiszikumok és az ásványi-vitamin készítmények, például az acidomid alkalmazása a megelőzésben.
  • Myxomatosis - a szúró rovarok (szúnyogok) által továbbított nyulak vírusos betegsége. Ez a csomók, az úgynevezett myxomák a füleken való kialakulása, a szemtől való kilépés és a légzési problémák. Nincs kezelés, az egyetlen védelem az oltás.

Telefonos Kapcsolat

Telefonos kapcsolat:

Brigita Debreceni
tel.sz.: +421 918 856 634

  • Rendelések kezelése
  • E-shop rendelések
  • Panaszok
  • Kiskereskedelem
  • Nagykereskedelem
  • E-shop rendelések

Nyitvatartás:
7:30 - 16:00 hétfő - péntek
8:00 - 12:00 szombat
vasárnap - zárva

Vásarlás

Ön megbízhatóan és biztonságosan vásárol nálunk. Természetesen az árutovábbítás és visszaszállítás garanciát nyújt a szállítás átvételét követő 14 napon belül.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés