Vissza

Csirkéket tojásra tart? Így éri ell a jobb minőségű tojást

Hozááadott: 27.5.2019 22:16.12 Megtekintések száma: 2050

27 Május 2019

A házi tyúk tenyésztésénél minden nap friss tojásokat kap. Számuk és minőségük azonban nagymértékben függ a tyúkok gondozásától. Csak egészséges és elégedett tyúkok fognak minőséges tojást adni. Ha kíváncsi, hogyan kell ezt csinálni, olvassa tovább.

Csirkéket tojásra tart? Így éri ell a jobb minőségű tojást

Tojás összetétele

A tojás fő összetevője elsősorban fehérje és zsír. A tojásfehérjék biológiailag értékesebbek az esszenciális aminosavak magas tartalma miatt, mint például a tej, a tojás vagy a húsfehérjék. Ezenkívül a tojások lizozimot és avidint tartalmaznak, amelyek védő tényezőként szolgálnak a mikroorganizmusok ellen. A tojások tápértékét is növeli az ásványi anyagok és nyomelemek, mint például a vas, a foszfor, a kálium, a cink vagy a szelén nagy aránya, és ezek tartalma nem stabil - befolyásolhatja a tojótyúkok takarmánykeverékének összetétele. Így például a jód, a szelén vagy az E-vitamin koncentrációja növelhető a tojásban.

Tojás összetétele

A tojássárgája-karotinoidokban más táplálkozási szempontból értékes anyagok is vannak. Hála nekik, különösen az antioxidáns lutein és a zeaxantin, a sárgája sárga. Megfelelő táplálékfelvételük csökkenti az életkorhoz kapcsolódó makula degeneráció (retina) kialakulásának kockázatát, ami vaksághoz vezethet. A tojás szintén fontos kolinforrás, hozzájárulva az idegrendszer megfelelő működéséhez, fenntartva a normális májfunkciót és a zsír anyagcserét.

A megfelelő tyúkfaj kiválasztása

Ismeretes, hogy a tyúkfajták teljesítményük szerint tenyésztésre, tömegre, kombinációra oszlanak. A jó tojótyúkok közé tartoznak a tenyésztett könnyű és közepes fajtájú fajták, 200 és 220 tojás fekvése évente, akár otthon is. Ők is jól használják a takarmányt, amikor gondoskodik.

A megfelelő tyúkfaj kiválasztása

Kiválaszthatja például a kedvenc háziasításokat, amelyek fehér tojással, Pass, Vlašky vagy Minorka tojással bírnak. Javasoljuk különösen ausztrál, hempšírka vagy marian. Azonban nem számíthat kiss csirkékre tőlluk. Valójában ezeket a fajtákat a torok ösztönei elnyomták. Ha érdekli a legmagasabb rendetlenség, akkor minden második évben cserélje ki az eredeti tyúkokat újakkal.

Ideális tenyésztési feltételek a tojótyúkok számára

Más tyúkfajtákhoz hasonlóan, tyúkházat is igényelnek a tojótyúkok, lehetőleg ülőkével és fészkelő fészkekkel. Azt is ajánlatos, hogy a tyúkokat olyan helyre helyezzék, ahol szabadon mozoghatnak a füvön és a barázdákon, ami természetes, mint a baromfi esetében. Egy baromfitenyésztőhálóval csatolhatjuk, amely megakadályozza, hogy a tyúkok ellepjék az egész kertet.

Ideális tenyésztési feltételek a tojótyúkok számára

Mivel a tojáshordáső energiaigényes, a tojótyúkoknak állandó hozzáférést kell biztosítani a tiszta vízhez és a rendszeres táplálkozáshoz. A baromfi számára elegendő ivóvíze biztosítja a automatikus itató, folyamatos ellenőrzés és újratöltés nélkül. Hasonlóképpen, az automatikus baromfi-adagolók akár a padlóra helyezhetők el vagy lóghatyák.

A tojás tulajdonságainak befolyásolása

A tojások összetételét a tyúkok életében különböző időpontokban lehet elvégezni, azaz a tojás tojásrakása és öntermelése során. Például a sárgák gazdag narancssárga színét érhetjük el a karotin tartalmának növelésével úgy, hogy a tyúkok zöld füvön legelnek, természetes tápanyagot tartalmazó takarmányokkal - kukorica, lóhere, csalán, sárgarépa vagy cékla - kiegészítésével. A kukoricát a darálón le lehet engedni, ezáltal javítható a használhatóság.

A tojás tulajdonságainak befolyásolása

Megnöveljük a tojás zsírsavak arányát azzal, hogy a tyúkoknak sok színes zöld legeltetést, esetleg zöld takarmányt adunk, és a lenmaggal gazdagítjuk a tételt. Azt is javasoljuk, hogy a baromfi vitaminokat, például a Nutri Mix-et használják, amelyek a biológiailag aktív anyagok, mint például a vitaminok, ásványi anyagok, metionin és takarmány-só révén lehetővé teszik a tenyésztők számára, hogy a töltött tápanyagot a kívánt szintre pótolják.

Hiányzó vagy törékeny tojáshély

Vékony, törékeny, repedezett vagy akár hiányzó tojáshéj okozhat petefészekhibákat, de ezek többsége élelmiszerhiány. Tudtad, hogy a tojótyúkok évente 30-40-szer több kalciumot helyeznek a tojáshéjba, mint a csontvázában? A héj szilárdsága javítható a szárított és zúzott tojáshéj hozzáadásával, vagy a Kombisol D3 adagolásával, amely a D3-vitamin iránti nagyobb szükségletű állatok számára készült.

Telefonos Kapcsolat

Telefonos kapcsolat:

Brigita Debreceni
tel.sz.: +421 918 856 634

  • Rendelések kezelése
  • E-shop rendelések
  • Panaszok
  • Kiskereskedelem
  • Nagykereskedelem
  • E-shop rendelések

Nyitvatartás:
7:30 - 16:00 hétfő - péntek
8:00 - 12:00 szombat
vasárnap - zárva

Vásarlás

Ön megbízhatóan és biztonságosan vásárol nálunk. Természetesen az árutovábbítás és visszaszállítás garanciát nyújt a szállítás átvételét követő 14 napon belül.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Bejelentkezés